Kristian Sundberg
Detta styr IT-löneutvecklingen 2025!
Efterfrågan på kvalificerad IT-kompetens fortsätter att öka och löneutvecklingen påverkas av både globala omständigheter och lokala faktorer. Oron i omvärlden som präglat hela 20-talet föder makroekonomisk osäkerhet samtidigt som teknisk utveckling och en alltmer globaliserad arbetsmarknad skapar ett svårnavigerat landskap för både arbetsgivare och IT-proffsen själva.
Det råder fortsatt stor brist på en rad olika techkompetenser samtidigt som konjunkturläget också är kärvt i flera branscher. Som vanligt är det alltså motverkande krafter som styr hur löneutvecklingen kommer att te sig framöver.
Ökar efterfrågan
A. Digital transformation
Företag fortsätter att investera i digitala lösningar för att möta kundernas förändrade förväntningar, öka effektiviteten och skapa konkurrensfördelar. Automation och AI är centrala områden där kompetens inom maskininlärning, dataanalys och IoT är avgörande. Dessa investeringar driver en hög efterfrågan på experter inom utveckling, teknisk design och arkitektur.
B. Cybersäkerhet och regelverk
I takt med att cyberhoten blir mer sofistikerade och regelverken kring datasäkerhet, som GDPR och NIS2, skärps, ökar behovet av IT-säkerhetsexperter. Rollen som Chief Information Security Officer (CISO) och andra specialistroller inom säkerhet och regelefterlevnad är särskilt eftertraktade.
C. Molntjänster
Övergången till molnbaserade lösningar fortsätter att accelerera, och företag efterfrågar molnarkitekter, DevOps-experter och specialister inom plattformar som AWS, Azure och Google Cloud. Hybrida IT-miljöer driver också behovet av kompetens inom systemintegration och nätverk.
D. Globalisering och innovationer
Globalisering av IT-tjänster har ökat konkurrensen, men har också ökat tillgången på resurser. Samtidigt driver teknologier som generativ AI, metaverse och blockkedjor fram nya roller och krav på kompetens.
E. Militär upprustning
Kriget i Ukraina och risken att detta sprider sig i omvärlden har de flesta länder, inte minst i Europa, att öka sina försvarsbudgetar. Detta gäller ju även Sverige och i svenska försvarsindustri kommer hjulen att snurra allt fortare med ökat IT-kompetensbehov som följd.
Dämpar efterfrågan
A. Makroekonomisk osäkerhet
Inflationspress, stigande räntor och oro för en lågkonjunktur påverkar många företags investeringsbeslut. IT-budgetar granskas noggrannare, vilket kan dämpa nyanställningar, särskilt inom projekt som inte är direkt affärskritiska.
B. Tillgång till kompetens
Trots hög efterfrågan lider marknaden av en brist på kvalificerad kompetens. Detta kan leda till flaskhalsar och högre lönekostnader när företag tvingas konkurrera om en begränsad pool av experter.
C. Kostnadspress och outsourcing
Vissa företag väljer att outsourca IT-funktioner eller använda globala arbetskraftsresurser som ett sätt att hålla nere kostnader. Detta kan minska behovet av viss kompetens på den lokala marknaden, särskilt inom roller som drift och support.
Sammanfattningsvis drivs IT-löneutvecklingen av stark efterfrågan på kompetens inom strategiska och tekniska områden, men begränsas av ekonomisk osäkerhet och en globaliserad arbetsmarknad. På sikt förväntas lönerna öka, särskilt för specialistroller där konkurrensen om talanger är som störst.